Fortsett boligreisen

Skal du på visning

Bruk god tid og undersøk nøye

Les mer om visning
Tips: Med en klinkekule kan du sjekke om gulvet er rett.
Sjekk det
elektriske anlegget

Sjekk det elektriske anlegget

Hva skal du egentlig se etter? For de aller fleste stopper kunnskapen når skapet er åpnet. Men inntrykket du får, er faktisk ganske førende. Hvis det ser suspekt ut, er det ofte det. Hvis det ser ryddig ut og ikke er unormalt varmt, må du stole på informasjonen du får av megler, og ved å lese takstrapporten. Er du i tvil, ta med en fagmann!

Les mer om visning
Sjekk
energiforbruk

Sjekk energiforbruk

Det er ofte store kostnader forbundet med oppvarming av bolig. Alle som skal selge eller leie ut bolig, må energimerke boligen og få en energiattest. Den skal ligge ved prospektet. Energikarakteren strekker seg fra A (høyest) til G (lavest). Spør megler hva som er gjort i denne boligen.

Les mer om visning
Se etter
tegn på fukt

Se etter tegn på fukt

Synlige tegn på fukt betyr at det er, eller har vært, lekkasje et sted. Det kan blant annet være vann fra takrenner som siver inn mot bygningen slik at vann renner inn på innsiden av taket. Ofte er det lurt å sjekke boligen en regntung dag. Hvis du oppdager tegn på fukt, mugg eller kondens, bør du forsikre deg om at skaden er utbedret før du eventuelt skal oveta boligen.

Les mer om visning
Hvilke møbler
følger leiligheten?

Hvilke møbler følger leiligheten?

Hva med denne bokhyllen? Så lenge den er fastmontert, skal den være igjen. Hovedregelen er at det som er fastmontert skal følge med boligen. Frittstående lamper og bokhyller kan selger ta med seg, så sant ikke noe annet er avtalt. Fullstendig liste over hva som følger boligen finner du på nettsiden til Norges Eiendomsmeglerforbund.

Les mer om visning
Slik sjekker du
om gulvet er rett

Slik sjekker du om gulvet er rett

Et smart triks er å ha med seg en klinkekule. Legg den på gulvet og se om den triller. Fyker den bort i et hjørne med stor fart? Vel, så er ikke gulvet rett. Da kan det bli vanskelig å plassere hyller og møbler.

Les mer om visning
Hva er en
boligboble?

Hva er en boligboble?

En boligboble er et uttrykk som brukes om boligmarkedet hvis det har vært vedvarende høy prisvekst, utover det som er normalt. Hvis man mener at prisene er kunstig høye, og et stort fall er sannsynlig, snakkes det ofte om at vi har en boligboble. Dette er komplekst og vanskelig å forutse, men de aller fleste eksperter er enige om at boligmarkedet i Norge for tiden står foran justeringer og ikke et kraftig prisfall.

Les mer om visning
Er røropplegget
i orden?

Er røropplegget i orden?

Hvor lang levetid et rør har, er det vanskelig å finne et fasitsvar på. Men eksperter sier ofte at rør burde holde 35-40 år. En god regel er å få fagfolk til å se på VVS-anlegget omtrent hvert femte år. Da kan du ligge i forkant av uhell. Hvis kjøkkenet er nyoppusset, bør du finne ut av om de byttet rør samtidig.

Les mer om visning
Spør når badet
ble pusset opp sist

Spør når badet ble pusset opp sist

Du bør være spesielt på vakt dersom det ble bygget på 80-tallet eller tidligere. Mye har skjedd med kvalitetskrav og løsninger siden det. Jo eldre badet er, desto større er sannsynligheten for at en kostbar vannskade vil oppstå.

Les mer om visning
Inspiser
sluket

Inspiser sluket

Et av de største problemområdene er sluket på badet. Svært mange vannskader oppstår rundt sluk. Her slurves det ofte med membranet. Ta med deg et trent øye på visning. Det vil se hvordan badet er pusset opp, bare ved å ta en rask titt. Sjekk også om det er riktig fall mot sluket. Særlig i dusjområdet er dette viktig. Få ting er mer irriterende enn vanndammer på baderomsgulvet.

Les mer om visning

Visning

«Visste du at over 70 prosent av oss bare gikk på én eller ingen visninger før vi kjøpte siste bolig?»

Selv om du nå er i visningsfasen er det bare å kontakte oss. Send oss en link med prospektet du vurderer å by på, så tar vi gjerne en titt.

Det aller viktigste å huske på, er å bruke god tid på visning og kjenne etter om dette føles riktig. Er det her du vil bo? Du må få godfølelsen. Undersøkelser viser at vi bruker i snitt 15 minutter på visning. Det er altfor lite. Du bruker mest sannsynlig mer tid når du skal kjøpe deg ny jakke! Det er lurt å gå på flere visninger før du legger inn bud. Da får du en generell oversikt over markedet som er gull verdt.

Vårt råd er at du bør forberede deg så godt som mulig før du går på visning. Lag deg en huskeliste over de tingene du ikke fikk svar på i finn-annonsen og spør megler om disse på visningen. Legg spesielt merke til det som ikke står. For eksempel hvor lenge det er siden bad ble skiftet, hvor gamle rørene er, hvor gammelt det elektriske opplegget er. Les også egenerklæringsskjemaet fra selger nøye. Der finner du svar på mye.

Vi har satt opp noen punkter det er lurt å ha i bakhodet når du leser prospektet og forbereder spørsmål du kan stille. Husk at megleren er også tilgjengelig utenom visning, hvis det er noe du lurer på. Ikke nøl med å ta kontakt.

Har du mulighet til å ha med en fagmann på visning, er det absolutt å anbefale.

Se prisutviklingen i ditt område

Huskeliste:

 • Sjekk boligens energiforbruk
  Alle som skal selge eller leie ut bolig, må energimerke boligen og få en energiattest. Der vil det også være merknader om hva som trengs av utbedringer. Det du bør sjekke ut selv, er om boligen for eksempel trenger etterisolering eller utskifting av vinduer. Det kan i så fall bli dyrt.
 • Sjekk det elektriske anlegget
  Ta en titt inn i sikringsskapet. Be eier om å legge fram dokumentasjon på at det elektriske er kontrollert. Når ble det skiftet eller utbedret sist? Er jobben utført av godkjent elektriker?
 Be eier om å legge fram dokumentasjon på at det elektriske er kontrollert.
 • Sjekk nye som gamle bad like nøye
  Det skal ikke lukte mugg eller være fuktig. For det er tegn på at det kan finnes eller oppstå råte og sopp. Mange opplever overraskende innhugg i lommeboken fordi badet må oppgraderes. Er badet pusset opp av fagfolk? Still spørsmål om membran og om det finnes papirer på arbeidet som er gjort. Les nøye all informasjon som er gitt.

 • Sjekk alder og tilstand på røranlegget
  Må røranlegg eller varmtvannstank skiftes?
 Hvor stor er varmtvannstanken? Holder den til ditt forbruk?
 • Sjekk drenering og fuktsikring
  Er det tegn på fukt, eller lukter det mugg i kjelleren?
 Stikk også nesa inn i kjellerboden. Det skal ikke lukte mugg eller være fuktig. For det er tegn på råte og sopp.
 • Sjekk yttervegger, tak og utvendig areal
  Hvor gammel er kledning, overflatebehandling og taktekking? Venter det noen store jobber du bør legge inn i budsjettet ditt? Be om dokumentasjon.
 • Sjekk balkong/terrasse
  Vann må kunne renne av, beslag og nedløp må være solide.
 Hvis det nylig har regnet, bør du se etter vannansamlinger.
 • Sjekk loftet
  Er det sopp/mugg på undertak, skorstein, vindu, vegger eller gulv?


 • Sjekk om boligen har god ventilasjon og om det er foretatt radonmåling
  Har det eventuelt blitt gjort utbedringer? Dersom hele eller deler av boligen er planlagt for utleie, husk at det da er pliktig å foreta radonmåling. Dette gjelder altså bare for utleieboliger.
 • Sjekk TV/bredbånd
  Hvilken avtale finnes for kabel-TV og tilgang til Internett? Ta en telefon til en lokal nettilbyder og hør om området er regulert for bredbånd.
 • Sjekk fellesutgifter
  Borettslag har ofte mye fellesarealer. Vaskerom, søppelcontainer, parkeringsplasser, hagearealer, bakgårder, kabel-TV. Hva finnes her? Har borettslaget byttet tak, bygget balkonger, nye vinduer, porttelefon, branndører osv.? Er store felleskostnader nær forestående? Slikt vil i så fall ofte føre til økning i fellesgjeld og husleie. Også renter og avdrag på fellesgjeld inngår i fellesutgiftene. Rentene gir deg fradrag i inntekten.
 • Sjekk hvordan det er med skole og barnehage
  Er det en god skole i nærheten? Eller mulig å få barnehageplass i nærheten?
 • Sjekk hjertet
  Sier det ja, er du langt på vei.

Hæ? er en digital ordbok som forklarer alle vanskelige ord om bolig. Bare klikk på ordet og få svar rett i nettleseren din. Uansett hvor du er og hva du lurer på.
Last ned her

Personvern

Døgnåpen bank

Vi har døgnåpen kundeservice. Kort og godt. Uansett når du lurer på noe, kan du ta kontakt med oss.

Boligchat 24 timer 04800

0%

Å kjøpe bolig er noe av det
viktigste du gjør.

Reisen starter i
hodet ditt.

Scroll eller bruk piltaster for å starte

Scroll eller bruk piltaster for å fortsette